Omitir los comandos de cinta
Saltar al contenido principal
Desplazarse hacia arriba
Inicio de sesión

Síguenos en:

Iniciar sesión

Comunicació, 20/11/2008
Jornada de Salut Laboral
113 Aniversari de l'explosió del 25 de novembre de 1895 a Sant Ferran (Mallorca)
Jornada de Salut Laboral el 25 de novembre a la ONCE

 

 

  

A Palma, el 25 de novembre de 1895 es va produir un dels accidents laborals més sagnants de tota Espanya i sense cap mena de dubtes, el més luctuós de les Illes Balears. Cal dir que a altres llocs del món fets semblants i fins i tot de menys gravetat han quedat fixats a la memòria col·lectiva dels pobles i s’han convertit en una fita històrica, bé perquè d’ells es van derivar millors condicions laborals i socials pels treballadors i treballadores, o bé perquè han quedat com a símbol per haver provocat una intensa lluita reivindicativa del moviment obrer. A la nostra Comunitat Autònoma no ha succeït ni una cosa ni  l’altra i a més a més, la costumista i conservadora tradició illenca ha esborrat la tragèdia del record.

Els fets varen ocórrer en un magatzem de pólvora de Sant Ferran. El polvorí estava situat al revellí de Ca’n Pelat, o casa del Rei Don Jaume, i es trobava entre el Baluard de Jesús i Santa Margalida de Ciutat de Palma. Allà hi treballaven en la recuperació de la pólvora de la munició de l’exèrcit més d’un centenar de treballadors i treballadores, la gran majoria dones i nines. Les condicions laborals d’aquelles persones eren molt precàries, sense cap mesura de prevenció.

 

En el quefer diari es banyaven els cartutxos i després cada operària extreia la bala de la beina amb un punxó, es dipositava la pólvora a la falda i la beina a un poal; quan es tenia la pólvora acumulada es dipositava a un altre poal col·locat en terra, al seu costat. Aquell 25 de novembre de 1895, no se sap molt bé si per la caiguda d’algun cigarro o per un cop mal donat amb el punxó al cartutx, tot va esclatar. El resultat, segons les fonts més fiables, va ser d’entre 92 i 100 morts. D’aquelles víctimes, més de 16 eren menors de 15 anys. El dol va ser general a tot l’Estat Espanyol i varen arribar col·lectes de tota Espanya. Però això no va servir per fer complir millor les lleis teòricament vigents de protecció de l’obrer.

 

Si el contractista hagués disposat les mesures de prevenció mínimes de l’època i el nombre suficient de treballadores i treballadors, com ara obrers encarregats de retirar la pólvora dels locals, és evident que, encara que hagués esclatat algun dels projectils, no s’hagués provocat cap mal, o bé hauria estat infinitivament menor del causat. 

 

Les cròniques de l’època reflectiren que, igual com avui en dia, amb la inversió en eines i maquinària adients i en formació del personal s’hauria garantit la seguretat dels treballadors i treballadores, en la seva majoria dones i nines. És indubtable que en una altra situació no s’hagués produït l’explosió i per tant les víctimes. No es va emprar tot el zel i diligències per prevenir el mal, el que va constituir en aquella data una omissió voluntària i punible en la qual va incórrer el contractista. És més, en lloc d’inutilitzar la pólvora per evitar el risc, el contractista tenia prevista la revenda a una empresa de Barcelona.

 

Els fets  demostraren que l’objectiu fonamental del contractista era, per una part, reduir el màxim dels costos de producció i per altra treure el màxim de rendibilitat del producte amb el qual es treballava, no el de protegir els seus treballadors.

 

Menys formació de les treballadores i treballadors, menys maquinària i eines, menys seguretat i més perillositat. Sempre passa el mateix, és fàcil substituir a una treballadora, a un treballador ferit o mort perquè els riscs han estat molt baixos pels empresaris i contractistes.

 

Encara hi ha un altre fet que agreuja aquesta tragèdia, i és que aquesta desgràcia va ser recordada un breu període de temps malgrat la seva magnitud. La tradició conservadora d’aquestes illes va aconseguir enterrar-ho amb molta rapidesa. No podem seguir ignorant un fet històric com aquest perquè com bé és sabut, aquells que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la.

 

Fins avui només es rememora el succés amb una placa oblidada al carrer de Cecil·li Metel, davant l’edifici d’Hisenda, i a un monòlit al cementiri de Palma. La majoria de treballadores i treballadors i de la ciutadania de les Illes Balears ignoren aquest fet. És per això que la Unió General de Treballadors ens hem proposat recuperar de la memòria d’aquesta terra els fets que aquí relatam.

 Descargar el libro aquí 

 PROGRAMA DE LA JORNADA 

Jornada de Salud Laboral

113 Aniversario en memoria de las víctimas de la explosión del 25 de noviembre de 1895 en el polvorín del revellín de Sant Ferran

• 25 de noviembre e 2008, salón de Actos de la Organización Nacional de Ciegos (ONCE), C/ Manacor - Palma de Mallorca

09,30 h.- Acreditación.

10,00 h.- Apertura.

· Dolors Hernández Navarro. Secretaria Confederal de Salud Laboral y Medio Ambiente de UGT.

· Manuel Pelarda Ferrando. Secretaria de Acción Sindical, Empleo y Salud Laboral de UGT-Illes Balears.

· Paula Liñan, Directora General de Salud Laboral, Conselleria de Treball i Formació.

- Juan Huguet, Secretaría de Acción Institucional de UGT - Illes Balears

11.00 h.- Presentación de la Guía “Incidencias de los riesgos ergonómicos y psicosociales en las camareras de pisos.”·

 A cargo de Susana García, técnica del Gabinete de Salud Laboral y autora de la Guía.

 Presenta: Mª Trinidad Campillo, Técnica de UGT - Illes Balears

11,30 h.-Café

12.00 h.-Ponencia; La prevención de Riesgos Laborales en el sector de Hostelería.

· A cargo de Emilio Ferrero López, Secretario Sectorial de Hostelería.

 Presenta: José García, Secretario de Acción Sindical de FCHTJ de UGT - Illes Balears

12,40 h.- Mesa Redonda. La Prevención de Riesgos Laborales en la Negociación Colectiva

 - Máximo Fernández, Secretario de Salud Laboral de la FES-UGT

 - María del Prado, Secretaria de Igualdad de la FSP-UGT

 - Eduardo Hernández, Secretario de Salud Laboral de la FTCM-UGT

  Presenta y modera. Rafael Miquel Oliver, Gabinete técnico de la UGT-Illes Balears

14,00 h.- Clausura.· Lorenzo Bravo. Secretario General de UGT de les Illes Balears

· Candido Méndez. Secretario General de UGT

 
 

Sede Central de UGT Baleares

Dirección: Calle Font i Monteros, 8

Código Postal: 07003 Palma de Mallorca

Teléfono: 971 764 488 Fax: 971 204 084

UGT Baleares  |  Contacto

Powered by SD-a.com