Omitir los comandos de cinta
Saltar al contenido principal
Desplazarse hacia arriba
Inicio de sesión

Síguenos en:

Iniciar sesión

Comunicació, 23/09/2014
La Plataforma contra l’apartheid sanitari demana justícia per les víctimes de la exclusió del dret a la salut
IMG_7941.JPGEl cos sense vida del jove senegalés Alpha Pam va ser trobat el 21 d’abril a l'entrada de casa seva en el poble mallorquí de Ca'n Picafort. Alpha jeia en mig d'un bessiot de sang, i l'autòpsia posterior revelà la causa de la seva mort: tuberculosi.
 
Per la Plataforma contra l’apartheid sanitari, la malaltia contagiosa que va provocar la mort de Alpha Pam no va actuar sola, sinó que vengué de la ma d'unes polítiques sanitàrias imposades pel PP que deixaven a Alpha fora de l'atenció primaria.
 
Alpha fou la primera víctima de l'exclusió, però no serà la darrera si no se aturen les polítiques d'apartheid. No solament han quedat exclosos de l'atenció primària els inmigrants en situació irregular, sino també les aturats sense pensió contributiva que han de fer servir la targeta sanitaria d'un familiar directe (si el ténen); o els ciutadans que han d'emigrar fora del país per buscar feina i passat un temps perden la cobertura sanitària a Espanya. Són els més dèbils qui queden excluïts de l'atenció primària.
 
L'aplicació a les Illes Balears del Real Decreto Ley 16/2012, portada endavant pel Govern de Rajoy i que entrà en vigor fa dos anys, ha estat i és duríssima contra les persones excluïdes. Però, a més, la cadena de comandament de la Conselleria de Salud del Govern de José Ramón Bauzá es va aplicar amb especial ferotgia, incloent varis casos de presumpta ilegalitat, encara per aclarir en els jutjats.
 
En el cas d'Alpha Pam hi hagué una desgraciada concatenació de circunstàncies que resultaren letals per a aquest jove senegalés de 28 anys. Havia acudit semanes abans al servei de urgències de l'Hospital comarcal d'Inca, inclús amb una indicació de sospita de tuberculosi indicada por un metge del seu poble, però a l'Hospital no se li va fer ni una simple radiografia, que possiblement hagués bastat per confirmar el diagnòstic i rebre el tractament adecuat, que gairebé amb seguretat li hauria salvat la vida.
 
A Balears, les autoritats inclús ordenaren el cobrament dels serveis sanitaris en les urgències dels hospitals (únic lloc on es pot atendre legalment a les persones excluïdes), i obligaven a firmar als usuaris sense regularització protocols de compromisos de pagament per aquests conceptes, quelcom que clarament es sitúa fora de la legalitat. Aquestes i altres mesures, lògicament espantaven a les persones malaltes d'acudir a les urgències, davant l'amenaça d'haver d'assumir els costos, amb el que no solament es vulnerava de manera cruel els drets de les persones, sinó que també es multiplicava el risc contra la salut pública, en possibilitar l'extensió fora de control de malalties contagioses, com és la tuberculosi i unes altres.
 
La Plataforma contra l’apartheid saniari, de la qual forma parta la UGT,  s’ha constituit amb l'objectiu principal de promoure la derogació del Real Decreto Ley 16/2012 (i altres lleis autonòmiques que desenvolupen l'apartheid sanitari), i amb la intenció específica de recolzar la querella interposada contra membres del Govern Bauzá per la mort d'Alpha Pam.
 
Aquesta entitat s’ha presentat avui públicament a Son Dureta, l’antic hospital de referència, com símbol del malbaratament del capital sanitari públic per ser un centre abandonat a la seva sort després de la posada en marxa del polémic hospital de Son Espases  
 
Hi ha en funcionament una campanya de difussió i de recollida de fons per poder fer front a la fiança de 12.000 euros que el Jutge Barceló demana per formar part de l'acusació popular. Les entitats querellades no disposam de fons suficients per cobrir aquesta quantitat, i per això están fent una crida a la solidaritat.
 
L'objectiu és reunir els diners perque aquesta querella no quedi arxivada, sino que es pugui recórrer fins les més altes instàncies judicials (fins i tot a Estrasburg, si fos necessari). Hi ha un número de compte bancari de Caixa Colonya a nom de la Plataforma: ES78 2056 0004404102007521. Cal dir que en cas de sentència favorable, els fons recollits es dedicaràn a entitats sense ànim de lucre que lluitin per l'accés universal a la salut i per denunciar casos d'apartheid com el d'Alpha Pam.
 
També es desenvolupa la campanya a les xarxes sociales sota el Hastag #JusticiaXaAlphaPam. Es pot trobar més informació en els perfils de Twitter https://twitter.com/AntiapartheidS i de Facebook https://facebook.com/profile.php?id=100005486509265, i al blog http://www.justiciaxaalphapam.blogspot.com.es
 
Aquesta causa és la de tots i totes, perque sense un accés universal a la salut, els drets individuals estàn amputats, i la salut pública està en perill. Les entitats socials de Balears volem cridar a la solidaritat de totes quantes persones rebutgen les polítiques injustes i racistes que s'enceben en els més febles, i aportin en la mesura de les seves possibilitats la seva col·laboració econòmica al compte de Caixa Colonya.
 
 

Sede Central de UGT Baleares

Dirección: Calle Font i Monteros, 8

Código Postal: 07003 Palma de Mallorca

Teléfono: 971 764 488 Fax: 971 204 084

UGT Baleares  |  Contacto

Powered by SD-a.com