Omitir los comandos de cinta
Saltar al contenido principal
Desplazarse hacia arriba
Inicio de sesión

Síguenos en:

Iniciar sesión

Comunicació, 25/11/2015
UGT rendeix un homenatge a les víctimes del polvorí de Sant Ferran
Es compleixen 120 anys de la major tragèdia laboral ocorreguda a Balears
La UGT ha rendit un homenatge amb una ofrena floral al cementiri de Palma als 97 treballadors i treballadores, la majoria dones i nines, que moriren l’any 1895 en l’accident laboral del polvorí de Sant Ferran, i ha recordat a les nou persones que han mort aquest any mentre estaven treballant o anaven a fer feina.
 
Durant l’homenatge, UGT ha destacat que una tragèdia d’aquestes dimensions no s’ha d’oblidar perquè no es pot permetre que una negligència empresarial, com la que es va cometre fa 120 anys, torni a passar i ha tornat a denunciar que Balears continua essent la comunitat amb més accidents laborals en relació al nombre d’afiliats a la Seguretat Social.
 
L’accident laboral del polvorí de Sant Ferran, situat al revellí de Can Pelat -aproximadament on ara hi ha l’edifici d’Hisenda al carrer Cecili Metel-, va ocórrer mentre un centenar de treballadors i treballadores estaven recuperant pólvora i altres materials obsolets que havien servit de munició de l’Exèrcit espanyol.
 
Les mesures de prevenció eren pràcticament inexistents. Es va calcular que en el moment de l’explosió hi devia haver més de 100 kilograms de pólvora als peus dels treballadors. Una detonació va desencadenar la tragèdia.
 
Prop de cinquanta treballadors, quasi totes dones i nines, moriren a l’instant. La resta, ho feren en poques hores o dies, sense que tinguem constància que hi hagués supervivents. Tan sols havia transcorregut un mes des de que un empresari català, Gabriel Padrós, havia aconseguit la contracta de l’exèrcit  per inutilitzar l’armament. Si hagués aplicat les mesures de prevenció d’aquella època, probablement, no hauria ocorregut una desgràcia com aquella.
 
Tot Mallorca i la resta d’Espanya es va commoure pel succés, la qual cosa va provocar que s’obrissin comptes de donacions i col·lectes per tot el país. Però amb els anys es va esborrar del record un dels accidents laborals més sagnants del país. Un record que la UGT vol mantenir viu perquè alguns empresaris al segle XXI encara tenen l’objectiu de reduir al màxim els costs de producció per treure la màxima rendibilitat sense pensar en la seguretat dels treballadors.
 
El context històric i social de l’època era brou de cultiu per a la tragèdia laboral.  L’any 1895 la Revolució Industrial a Espanya començava a generar activitat a les fàbriques amb una mecanització deficient i una preparació laboral escassa. L’increment de diners promogut pel Banc d’Espanya per finançar la Guerra Colonial, la depreciació de la pesseta i una inflació superior al 12% minvaven el poder adquisitiu d’una població aclaparada pels alts tributs i gravàmens necessaris per finançar el conflicte. Per tant, la classe treballadora patia una pressió important per poder sobreviure i l’empresariat escatimava recursos per augmentar al màxim els seus beneficis.
 
Una situació que, salvant les distàncies, es dona a Espanya per la manca d’inversió de les empreses en prevenció de riscos laborals, fet que ha provocat un increment de la siniestralitat laboral en els anys de crisi. S’ha fet molt per instaurar protocols de prevenció però encara no és suficient per garantir la seguretat de tots els treballadors i treballadores.
 
 

Sede Central de UGT Baleares

Dirección: Calle Font i Monteros, 8

Código Postal: 07003 Palma de Mallorca

Teléfono: 971 764 488 Fax: 971 204 084

UGT Baleares  |  Contacto

Powered by SD-a.com