Omitir los comandos de cinta
Saltar al contenido principal
Desplazarse hacia arriba
Inicio de sesión

Síguenos en:

Iniciar sesión

Comunicació, 23/11/2012
UGT rendeix un homenatge a les víctimes del polvorí de Sant Ferran
97 treballadors, la majoria dones i nines, moriren el 1895 en l’accident laboral més greu de les Illes Balears
2 IMG_5270.JPGLa UGT ha rendit un homenatge els 97 treballadors i treballadores  que moriren en l’accident laboral del polvorí de Sant Ferran amb una ofrena floral al cementiri de Palma.
 
Els dirigents sindicals han afirmat que una tragèdia d’aquest tipus no s’ha d’oblidar perquè no ens podem  permetre el luxe de què una negligència empresarial com la que succeí el 25 de novembre de 1895  a Palma torni a passar.
 
L’accident laboral del polvorí de Sant Ferran, situat al revellí de Can Pelat aproximadament on ara hi ha l’edifici d’Hisenda al carrer Cecili Metel, va ocórrer mentre un centenar de treballadors i treballadores estaven recuperant pólvora i altres materials obsolets que havien servit de munició de l’Exèrcit espanyol. Les mesures de prevenció eren pràcticament inexistents. Es va calcular que, en el moment de l’explosió,  hi devia haver més de 100 kilograms de pólvora als peus dels treballadors. Una detonació va desencadenar la tragèdia.
 
Prop de cinquanta treballadors i treballadores, quasi totes dones i nines, moriren a l’instant. La resta, ho feren al cap de poques hores o dies, sense que tinguem constància que hi hagués supervivents. Tan sols havia transcorregut un mes des de què un empresari català, Gabriel Padrós, havia aconseguit la contracta de l’Exèrcit  per inutilitzar l’armament. Si hagués aplicat les mesures de prevenció d’aquella època, probablement, no hauria ocorregut aquesta desgràcia.
 
Tot Mallorca i la resta d’Espanya es va commoure pel succés, la qual cosa va provocar que s’obrissin comptes de donacions i col·lectes per tot el país. Però amb els anys es va esborrar del record un dels accidents laborals més sagnants del país. Un record que la UGT vol mantenir viu perquè alguns empresaris al segle XXI encara tenen l’objectiu de reduir al màxim els costs de producció per treure la màxima rendibilitat sense pensar en la seguretat dels treballadors.
 
El context històric i social de l’època era brou de cultiu per a la tragèdia laboral.  L’any 1895 la Revolució Industrial a Espanya començava a generar activitat a les fàbriques amb una mecanització deficient i una preparació laboral escassa. L’increment de diners promogut pel Banc d’Espanya per finançar la Guerra Colonial, la depreciació de la pesseta i una inflació superior al 12% minvaven el poder adquisitiu d’una població aclaparada pels alts tributs i gravàmens necessaris per finançar el conflicte. Per tant, la classe treballadora patia una pressió important per poder sobreviure i l’empresariat escatimava recursos per augmentar al màxim els seus beneficis.
 
Una situació que, salvant les distàncies, es dóna a Espanya en aquest temps de crisi. S’ha fet molt per instaurar protocols de prevenció de riscs laborals però encara no és suficient per garantir la seguretat de tots els treballadors i treballadores, perquè una tragèdia com la de Sant Ferran no es torni a repetir.
 
REF: HUGUET i AMENGUAL, Joan. El record d’una tragèdia, explosió al polvorí de Sant Ferran. Palma: Limosna- UGT, 2008
 
 
 

Sede Central de UGT Baleares

Dirección: Calle Font i Monteros, 8

Código Postal: 07003 Palma de Mallorca

Teléfono: 971 764 488 Fax: 971 204 084

UGT Baleares  |  Contacto

Powered by SD-a.com