El sistema educatiu de Balears no està preparat per reprendre les classes abans de setembre

Versión para impresiónVersión para impresión

UGT Ensenyament adverteix que el sistema educatiu de Balears no està preparat per obrir els centres escolars abans de setembre, i demana que es continuï amb el teletreball i que es contractin més docents el pròxim curs per garantir la tornada amb els criteris sanitaris.

El sindicat considera que el actual pla d’Educació posa en risc als docents i als equips directius. Defensa que la voluntarietat o la conciliació no són criteris sanitaris vàlids i que s'han de introduir mesures que fomentin la conciliació, com un permís retribuït que permeti a un dels progenitors quedar-se a casa.

Afirma que les eines de substitucions de baixes o un altra tipus d'absències no són suficients per assumir la possible substitució del personal derivada de baixes massives. Aquestes podrien produir-se davant la tornada del personal docent i no docent, que es trobi en alguns dels grups d'especial sensibilitat i de risc. Per tant, abans de la tornada a les aules està la salut.        

A més a més, UGT  Ensenyament critica que el protocol de vigilància i d'actuació davant la detecció de símptomes compatibles amb Covid-19 entre l'alumnat del centre no és una eina suficient. En aquest sentit, recorda que si un professional d'un centre educatiu presenta símptomes compatibles de la COVID-19 no ha d'anar al centre i s'ha de posar en contacte amb el seu centre de salut.

El cas dels centres d'educació especial pot ser molt més greu. Les activitats i feines a realitzar amb l'alumnat amb necessitats especials no es poden garantir, ni tenen possibilitat d'adaptació per assegurar les mínimes condicions de seguretat i protecció. Pot ser no puguin aplicar-se les mesures adequades, que serien mampares, vestits especials o màscares de protecció.

Per altra banda, segons la planificació actual podrien tornar a les aules 56.919 alumnes el pròxim 25 de maig, a aquest total hi ha que afegir els 497 alumnes de Formentera que podran tornar una setmana abans. Tot i que l'assistència és voluntari el sistema educatiu de Balears, UGT-Ensenyament insisteix que l’arxipèlag no està preparat per fer-ho amb seguretat.

Els alumnes que assisteixen a classe han de guardar una distància mínima de 2 metros entre ells, és a dir un espai de 4 metres quadrats. No totes les aules estan preparades per garantir aquestes distàncies.  El màxim per grup serà de 12 alumnes. A Infantil les ràtios que s'han fixat : 0-1 any, 3 bebès, 1-2 anys, 4 nins, 2-3 anys, 6 nins; 3-6 anys, 12 nins.